Jak zrobić Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Składniki na ciasteczka owsiane:

  • spora szczypta soli
  • 100 g cukru – u mnie było to 6 pełnych łyżek cukru drobnego
  • 80 g czekolady gorzkiej – u mnie 70 %
  • 70 g prawdziwego masła lub oleju kokosowego
  • 125 ml mleka – pół szklanki
  • dodatki, które można pominąć: 50 g prażonych, rozdrobnionych orzechów; do 50 g siekanych rodzynek; łyżka kakao
  • 350 g płatków owsianych – u mnie były to niecałe 3 szklanki płatków pełnoziarnistych*

ciasteczka owsiane Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura

Kalorie zostały uwzględnione, biorąc pod uwagę dekoracje, których użyłem. To tylko wskaźnik na tej podstawie, że poziom węglowodanów w twoich mocowaniach może różnić się od mojego. Korzystając z podanych mocowań, miałem możliwość stworzenia 15 bardzo ogromnych smakołyków o szerokości 8 cm i grubości około 1 cm. Przed przystąpieniem do przygotowywania płatków zbożowych bez podgrzewania polecam przeczytać cały przepis, aby przygotować się do kolejnych kroków. Jeśli jesteś podobny do mnie, możesz zrobić te smakołyki z pełnoziarnistych płatków zbożowych i chipsów górskich. Z płatków owsianych można zrobić wszystko, nawet od razu. Kawałki pełnoziarniste i górskie zyskają więcej entuzjazmu. Ponadto utrzymują mniej płynu, przez co ich ułożenie jest nieco bardziej kłopotliwe. Formowanie zbóż w swojej chwili i zwyczajowych formach jest mniej skomplikowane. Jest prawie pewne, że 250 do 300 gramów płatków błyskawicznych wystarczy, ponieważ więcej płynu wsiąknie w kawałki. Ciasteczka z płatków owsianych, których nie trzeba piec: Do garnka wlej pół szklanki mleka – ja używam mleka krowiego, które ma 3,2% tłuszczu. Dodaj 100 gramów cukru (lub 70% w moim przypadku), 70 gramów prawdziwej margaryny lub oleju kokosowego i 80 gramów zwykłej czekolady. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając zawartość garnka, aż cukier się rozpuści, a mleko połączy z czekoladą i masłem. Trzymaj się z boku i bąbelkuj wszystko. Wskazówka: jest miejsce na czekoladę gorzką, doskonałą mleczną, a nawet białą. Można dodatkowo łączyć różne rodzaje czekolady. Zasadniczo zastąp smarowidło równoważnymi porcjami oleju kokosowego i mleka swoim warzywnym odświeżeniem nr 1 (kokos, migdały lub potencjalnie soja są idealne), aby stworzyć wersję dla miłośników wegetarian. Do przygotowania tego przepisu można użyć 350 gramów pełnoziarnistego lub górskiego owsa lub od 50 do 100 gramów mniej zwykłego lub błyskawicznego. Łyżką dokładnie wymieszaj odmierzone płatki z kakao, które jest wymienione jako dodatek. Gdy tylko płatki wsypią się do słodkiego, gorącego płynu (nie trzeba już trzymać garnka na kuchence), połącz wszystkie składniki. Postaraj się drobno posiekać orzechy i wysuszone zwykłe przedmioty z wcześniej wspomnianych dodatkowych mocowań przed ich dodaniem. Używając blendera, dodałem około 30 gramów rodzynek i 50 gramów gotowanych, pokruszonych orzechów laskowych. Jeszcze raz dokładnie zmiksowałem. Po pozostawieniu masy w garnku na kilka minut, aby „odpoczęła”, sprawdziłem, czy nie jest zbyt sucha ani zbyt luźna. Przestałem wydawać ulepszenia. W każdym razie, jeśli twoja masa jest sucha, po prostu dodaj więcej czekolady i rozpuszczonej margaryny (np. śmietanki). Wystarczy dodać do masy dodatkowe płatki owsiane, jeśli jest zbyt luźna. Wskazówka: Na przykład chipsy kokosowe dobrze komponują się z różnymi przysmakami owsianymi bez przygotowania i są doskonałym dodatkiem do tych przekąsek. W wersji z białą czekoladą warto zastąpić rodzynki żurawiną i dodać mleko w proszku. Wykorzystanie orzechów laskowych jest jednym z takich modeli. Orzechy włoskie, pekany i orzechy nerkowca to wszystkie opcje. Można również dodać gotowe masło orzechowe lub Nutellę w czekoladzie. Płatki kokosowe można zastąpić pestkami dyni, słonecznika i sezamu. Ponieważ te składniki powodują, że uformowane ciasteczka bez pieczenia twardnieją w lodówce, bardzo ważne jest, aby nie eliminować ze składników masła, oleju kokosowego, czekolady czy kakao. Papierem do pieczenia należy wyłożyć blachę do pieczenia lodówki lub inną płaską metalową lub szklaną „deskę”. Użyj małego miernika orzecha włoskiego. Na papierze wygładź uformowaną kulkę. Ponieważ nie rozwijają się jak pieczone ciasteczka, wystarczy zachować między nimi jedynie symboliczne odległości. Nawet jeśli nie chcesz piec płatków śniadaniowych, okrągła foremka może ci pomóc. Kształty o średnicy 8 cm wycięłam za pomocą metalowego krążka. Po wypełnieniu środka do około 1 cm, małą łyżeczką wygładziłam powierzchnię. Kiedy podniosłem formę, zacząłem robić jeszcze jedną kępkę smakołyków. Arkusz smakołyków należy przechowywać w lodówce przez około sześć godzin (lub krótkoterminowo). Masa stwardnieje po tym czasie lub wcześniej. Smakołyki, które nie zostały zjedzone, należy zamrozić. Powinny zachować świeżość przez co najmniej pięć dni. Koniecznie wypróbujcie też mój przepis na biszkopty, magdalenki i pieguski. Weź udział w posiłku.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *